“Κάν’ το ν’ ακουστεί 2018”

“Κάν’ το ν’ ακουστεί 2018”

 

Σήμερα Παρασκευή 16 Μαρτίου η καρδιά του μαθητικού ραδιοφώνου χτυπά εδώ στα Τρίκαλα . Το 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων σε συνεργασία   με φορείς της πόλης διοργανώνει το 5ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ.

Και αν ακούτε τις  φωνές μας παιδικές, είναι γιατί εμείς είμαστε τα παιδιά του 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ σχολείου Τρικάλων και θα σας κρατήσουμε συντροφιά για την επόμενη ώρα. Θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς γιατί το σχολείο μας βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης μας? είμαστε λοιπόν εδώ για να σας πούμε δυο λόγια για τη γειτονιά μας?

Και πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;; Σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο μας? Είμαστε στο Μουσείο Τσιτσάνη. Σας θυμίζει κάτι;

Ναι ναι. Στα Τρίκαλα στα δυο στενά ?

Tο καταπληκτικό αυτό μουσείο όπου βρισκόμαστε έχει το όνομα του μεγάλου Τρικαλινού δημιουργού, Βασίλη Τσιτσάνη, που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ρεμπέτες της χώρας μας?

Το κτίριο όμως αυτό δεν ήταν πάντα έτσι?Ο χώρος έχει μια παράξενη και θλιβερή ιστορία αφού στην αρχή λειτούργησε ως φυλακές

Το συγκρότημα των Φυλακών για πάνω από έναν αιώνα είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης των Τρικάλων. Εκτός από ποινικές φυλακές χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων σε διάφορες φάσεις της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας, αλλά και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Το 2006 οι Φυλακές κλείνουν? και αποφασίζεται η στέγαση του Κέντρου Έρευνας και Δημιουργίας ? Μουσείο Τσιτσάνη.

Κι ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες, με βάση ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη ολόκληρου του χώρου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στα θεμέλια του κτιρίου ένα παλαιό οθωμανικό χαμάμ του 16ου αιώνα. Με την ολοκλήρωση του έργου, το κτίριο μετατρέπεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο με αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και σε έναν χώρο με αναφορές στους ντόπιους συνθέτες και τραγουδοποιούς στον επάνω όροφο. Στον χώρο δε του πρώην Διοικητηρίου μπορεί κανείς να δει διάφορα αντικείμενα και αρχειακό υλικό των παλιών φυλακών. Υπάρχει και ο χώρος εκδηλώσεων που μπορεί να φιλοξενήσει από θεατρικές και μουσικές παραστάσεις μέχρι εκθέσεις, ημερίδες και κάθε είδους μορφών τέχνης.

Κι εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου διοίκησης των παλιών φυλακών όπου ο Δήμος Τρικκαίων προσφέρει ένα δωρεάν σύγχρονο στούντιο ηχογράφησης και δημιουργίας ραδιοφωνικών εκπομπών.  Σ΄αυτόν τον χώρο, σάς καλωσορίζουμε λοιπόν?

Η πόλη μας και η γειτονιά μας , όμως, εχει και άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα?

Απέναντι ακριβώς από το σχολείο μας βρίσκεται το τέμενος του Οσμάν Σάχ ή Κουρσούμ Τζαμί που σημαίνει Μολυβένιο τζαμί.

Το τέμενος είναι το μόνο σωζόμενο από τα πολλά οθωμανικά τζαμιά που υπήρχαν κάποτε στην πόλη των Τρικάλων και το μοναδικό που σώζεται σε ελληνικό έδαφος που έχτισε ο ονομαστός αρχιτέκτονας του 16ου αιώνα Σινάν. Ιδρυτής του ήταν ο Οσμάν Σαχ και πιθανολογείται ότι χτίστηκε δέκα χρόνια περίπου πριν από τον θάνατό του το 1567/8. Σήμερα σώζεται μόνο το τέμενος (τζαμί) και ο τουρμπές (μαυσωλείο) στο οποίο θάφτηκε ο Οσμάν Σάχ. Στο εσωτερικό του τουρμπέ σήμερα φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής ενώ το τζαμί φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας.

Οι μαθητές του σχολείου μας είναι τυχεροί και για έναν άλλον λόγο. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλη αυλή, αλλά καθημερινά περιδιαβαίνουμε τις όχθες ενός πανέμορφου ποταμού. Του ποταμού Ληθαίου!!!

Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι των Τρικάλων. Πρόκειται για τον μοναδικό τέτοιας έκτασης και μήκους ποταμό που διέρχεται από το κέντρο ελληνικής πόλης.

Ο ποταμός είναι γνωστός από την μυθολογία ως ο γιος της Λήθης, ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα η παράδοση λέει ότι κοντά στο Ληθαίο γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής.
Στενά δεμένα με το υγρό στοιχείο, τα Τρίκαλα χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη του ποταμού αυτού, που αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατό τους. Δεδομένου ότι χωρίζει την πόλη στα δύο, οι όχθες του συνδέονται με δεκατρείς γέφυρες, μισές από τις οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από πεζούς.

Η Κεντρική Γέφυρα, ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, κατασκευασμένη το 1888 από Γάλλους μηχανικούς. Χαρακτηριστικό και το άγαλμα του Ασκληπιού πάνω στην ομώνυμη γέφυρα του Ληθαίου.

Ο καθαρισμός σε όλο το μήκος της κοίτης του ποταμού μέσα στην πόλη έφερε και το φύτεμα διάφορων δέντρων, και έτσι η βόλτα στις όχθες του Ληθαίου είναι ένα ζωντανό μουσείο όπου κανείς μπορεί να παρατηρήσει πολλά διαφορετικά είδη δέντρων.

Με τον ερχομό της άνοιξης δε, ο ποταμός της λήθης καλεί όλους τους λάτρεις της φύσης σε μια βόλτα λήθης της καθημερινότητας, μιας και ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια βαρκάδα στον Ληθαίο ποταμό με βάρκα ή κανό?

Το μουσείο Τσιτσάνη στο κτίριο των παλιών φυλακών, το Κουρσούμ τζαμί, ο Ληθαίος ποταμός και στη μέση όλων αυτών ο Ιερός Ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης να κλείνει την τετραλογία του πολιτισμού? Με τόση ομορφιά και ιστορία να περιβάλει το σχολείο μας, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε περήφανοι για την πολιτιστική μας κληρονομιά?

Ελπίζουμε με τη δύναμη της φωνής μας, με τις λέξεις και τα  τραγούδια μας να σας δημιουργήσαμε εικόνες και συναισθήματα που μόνο το ραδιόφωνο μπορεί. Εμείς είμαστε ο πομπός ?εσείς οι δέκτες ? ας δώσουμε υπόσχεση για μια μελλοντική συνάντηση στο European School Radio.

Όσοι είστε ήδη στην όμορφη πόλη μας για το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου  που διοργανώνει το 6ο Λύκειο Τρικάλων, σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να απολαύσετε την κάθε σας στιγμή!

Τη σκυτάλη τώρα παίρνουν οι μαθητές του 6ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων, οι διοργανωτές αυτής της μαθητικής γιορτής. Καλή ακρόαση?

[slideshow id=126][nggallery id=126]

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο