Το Σκάκι

«Το  σκάκι ως δημιουργική και παιδαγωγική δραστηριότητα»

Επιτραπέζιο παιχνίδι στο τετράγωνο διάγραμμα, με τους 16 λευκούς και ισάριθμους άλλους μαύρους πεσσούς, σε εναλλάξ κινήσεις, θα διδάσκεται εφεξής στα σχολεία καθώς «το πρόγραμμα διδασκαλίας του πληροί τα ψυχοπαιδαγωγικά και διδακτικά κριτήρια ποιότητας και παιδαγωγικής καταλληλότητας, επομένως μπορεί να ενταχθεί στο Δημοτικό».

Έχοντας υπόψη την Υ.Α. 63859/Γ1/25-4-2014 με θέμα «Ένταξη του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου»

Ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και το ενέταξε στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού.

Μην ξεχνάμε ότι κατά τον Βολταίρο «το σκάκι είναι το παιχνίδι που κατ’ εξοχήν τιμά την ανθρώπινη ευφυΐα». Οσο για τον Ισαάκ Ασίμωφ «στη ζωή, αντίθετα με το σκάκι, το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά το ματ».

Η διδασκαλία του σκακιού στο Δημοτικό θα γίνεται από τους ήδη διορισμένους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες και γνωρίζουν σκάκι ή είναι μέλη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας ή τοπικών συλλόγων μέσα στα δύο παρακάτω πλαίσια εφαρμογής:

Η ένταξη του σκακιού ως δημιουργική/ παιδαγωγική δραστηριότητα και εντάσσεται  στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, στην Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξη με μία ώρα την εβδομάδα σε τρίμηνους κύκλους με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Σχολικού Συμβούλου της περιοχής ευθύνης του σχολείου και τηρώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

(Σημειώνεται ότι οι ώρες της Ε.Ζ. είναι για την Α’ και Β’ Δημοτικού 4 ώρες την εβδομάδα και για τη Γ’ και Δ’ Δημοτικού 3 ώρες αντίστοιχα). Στη συγκεκριμένη περίσταση δίνεται έμφαση στη μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική αξία του σκακιού, στην προώθηση ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, καθώς και στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία το σκάκι θεωρείται ο βασιλιάς των παιχνιδιών, είναι ένα ολυμπιακό άθλημα γιατί χρειάζεται καλή πνευματική και σωματική κατάσταση, προπονήσεις, και έχει έντονο το στοιχείο του συναγωνισμού. Αλλοι πιστεύουν ότι είναι μια μορφή τέχνης, αφού η βαθιά γνώση του σκακιού σε συνδυασμό με την ανθρώπινη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αγάπη για το ωραίο έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία όμορφων εικόνων-συνδυασμών, που τέρπουν την ψυχή του σκακιστή.

[slideshow id=72] [nggallery id=72]

Αφήστε ένα σχόλιο