Επίσκεψη στο Skarhamn της Σουηδίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Επίσκεψη στο Skarhamn της Σουηδίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

“We all live in the same world-let`s care for it and for us”. Αυτή ήταν η αφορμή για να συμμετέχει ενεργά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων στο Πρόγραμμα Erasmus+. Πρεσβεύοντας το «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» η Διευθύντρια του σχολείου Ευαγγελία Λιάκου και  οι εκπαιδευτικοί Γιάννα Παπαγιαννοπούλου (ΠΕ70) και Χρύσα Σκανδάλη (ΠΕ70) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σουηδία και συγκεκριμένα στο πανέμορφο νησί του Tjorn από 16 έως και 19 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα όπως ήταν αναμενόμενο επικεντρώθηκε στην αξία της υγιεινής διατροφής και άσκησης. Οι εκπαιδευτικοί των 4 χωρών (Ελλάδα, Σουηδία, Γερμανία και Πολωνία) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σουηδικά κουλτούρα.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού , αν και απαιτητικό , ενθουσίασε όλους τους συμμετέχοντες που εκμεταλλεύτηκαν το καλοκαιρινό ήλιο που έδυε σχεδόν τα μεσάνυχτα. Συγκεκριμένα:

1η ημέρα: Με ενδιάμεση στάση στο Μόναχο έγινε η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών στο φιλόξενο σπίτι της συντονίστριας. Αργότερα οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο υπαίθριο πάρκο γλυπτών Pilane ένα από τα 10 καλύτερα της Ευρώπης.

2η ημέρα: Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, αν και ήταν κλειστό λόγω διακοπών. Αργά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο NordicWatercolourMuseum στο πανέμορφο λιμάνι του Skarrhamn. Με το πέρας της ξενάγησης στις δημιουργίες του αρχιτέκτονα  Hundertwasser ακολούθησε περίπατος στο γειτονικό νησάκι του Haron. Η μέρα τέλειωσε δοκιμάζοντας σουηδικά φαγητά .

3η ημέρα: Ταξίδι στο νησί Dyron. Μετά από ένα δίωρο πεζοπορίας (hiking) πάνω στους απόκρημνους βράχους του νησιού η κατάληξη σε μια χαρακτηριστική σκανδιναβική σάουνα με μοναδική θέα το αρχιπέλαγος  αντάμειψε όλους τους συμμετέχοντες.

4η ημέρα: Ταξίδι στο Gothenburg. Ακολούθησε εν πλω ξενάγηση στα κυριότερα αξιοθέατα  της πόλης. Αναχώρηση.

Η μαγευτική Σουηδία απέδειξε πως η έννοια της φιλοξενίας δεν είναι προνόμιο ενός έθνους, αλλά των ίδιων των ανθρώπων.

Όλοι αποκτήσαμε φίλους και εμπειρίες για μια ζωή. Αυτό είναι το αληθινό νόημα του προγράμματος Erasmus.

Για να να δείτε το δελτίο τύπου και σχετικές φωτογραφίες πατήστε εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις