To Σπίτι του Μέλλοντος: Παθητικά Κτίρια

To Σπίτι του Μέλλοντος: Παθητικά Κτίρια

Εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, n ZEB Roadshow, στα πλαίσια των εκδηλώσεων στην πόλη, επισκέφτηκε το σχολείο μας την Πέμπτη 25/11/2021 και υλοποίησε δράσεις  σχετικά με το Παθητικό Κτίριο και την εξοικονόμηση ενέργειας έχοντας σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μέσω του Παθητικού Κτιρίου  είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που ήταν συνδεδεμένες με την εξοικονόμηση ενέργειας,  τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την προστασία του πλανήτη. Διδάχτηκαν για την ορθή χρήση ενέργειας και το πώς πρέπει να λειτουργούν καθημερινά με σκοπό την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας και ενημερώθηκαν για τις ουσιαστικές αλλαγές που έρχονται (έξυπνα δίκτυα, έξυπνα σπίτια, ηλεκτρικά αυτοκίνητα) στον τομέα της ενέργειας. Τέλος, συμμετείχαν σε σχετικό διαδικτυακό παιχνίδι και έλαβαν ως δώρο κόμιξ αναφορικά με το Παθητικό Κτίριο.

Το ενδιαφέρον σχετικά με τα Παθητικά Κτίρια είναι ότι βασίζονται σε εξαιρετικά απλούς κανόνες της φυσικής και δη της θερμοδυναμικής, οι οποίοι εφαρμόζονται από όλους μας, ακούσια ή εκούσια, στην καθημερινότητά μας. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των κτιρίων αυτών είναι η καθυστέρηση της ροής θερμότητας ειδικότερα όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας (χειμώνας, καλοκαίρι).

Αυτό επιτυγχάνεται με 5 βασικές αρχές που διέπουν το πρότυπο του ΠΚ:

Θερμομόνωση Κελύφους

Καλά κουφώματα

Υψηλό επίπεδο αεροστεγανότητας

Εξάλειψη θερμογεφυρών

Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παλαντζά Δημήτριο και την επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εκπροσώπους του ΕΙΠΑΚ για την επίσκεψή τους στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων και για τις πολύτιμες δράσεις που ανέπτυξαν.

[Best_Wordpress_Gallery id=”22″ gal_title=”Παθητικό κτίριο”]

Σχετικές δημοσιεύσεις