Εκστρατεία ενημέρωσης για τις απάτες στο διαδίκτυο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Την ώρα που εξαιτίας της πανδημίας έχουν αυξηθεί ραγδαία οι διαδικτυακές συναλλαγές και δραστηριότητες, νέες μορφές απάτης κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους καθιστώντας την εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια, επιτακτική ανάγκη. Σύμφωνα μάλιστα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr, η αύξηση στις καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες το 2021 σε σχέση με το 2020 αγγίζει το 40%.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με τη Γενική Δ/νση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιούργησαν και εγκαινιάζουν εκστρατεία ενημέρωσης για τους τρόπους προστασίας των χρηστών από διάφορες μορφές διαδικτυακής απάτης.
Μέσα από δυο ευφάνταστα βίντεο, με χιούμορ, απλό και κατανοητό λόγο επιχειρείται η επιμόρφωση των πολιτών σε θέματα δημιουργίας και σωστής χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης καθώς και η εκπαίδευση τους στο να αναγνωρίζουν το phising στο διαδίκτυο και το smishing (διαδικτυακές απάτες μέσω sms).
Παράλληλα, σε μια ειδικά διαμορφωμένη σελίδα στο site του SaferInternet4Kids.gr παρέχεται ενημέρωση για τις συχνότερες απαντώμενες απάτες στον κυβερνοχώρο αλλά για τους τρόπους αναγνώρισης και πρόληψης τους.
Πηγή: SaferInternet4Kids.gr