Από τα λυχνάρια στους μαστραπάδες

 «Από τα λυχνάρια ??.. στους μαστραπάδες»

 

Στο μοναδικό, για την Ελλάδα, χώρο του Κουρσούμ Τζαμί, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Τρικκαίων διοργανώνουν έκθεση κεραμικής. Πρόκειται για μία μικρή διαχρονική περιήγηση στην κεραμική από την ανασκαφική δραστηριότητα της Υπηρεσίας στην  ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, από τα παλαιοχριστιανικά έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Αντικείμενα και αγγεία καθημερινής χρήσης αποτελούν  εκθέματα της έκθεσης. Κάποια από αυτά είναι πολύ σπάνια και μοναδικά για τον Ελλαδικό χώρο.
Επίσης ,σε μια ενότητα στην έκθεση, παρουσιάζεται η διαδικασία της εύρεσης των κεραμικών αντικειμένων, της συντήρησης και της τελειοποίησης τους.
Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν και τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν  κατά τη διαδικασία εργασιών για την κατασκευή του οδικού άξονα Ε-65,με σημαντικότερο το μοναδικό βιοτεχνικό συγκρότημα των κεραμικών κλιβάνων.
Ακόμα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το οθωμανικό λουτρό στο κεντρικό κτήριο των πρώην ποινικών φυλακών, το οποίο αποτελεί σημαντικότατη ανακάλυψη πανελλαδικής εμβέλειας.
Την έκθεση επισκέφθηκαν τμήματα της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας τον Σεπτέμβρη του 2012.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο