Μπόυλ & Μπότσια
Μπορεί να σου φανεί απόλυτα βαρετό και ανιαρό. Να αναρωτιέσαι τι το φοβερό έχει ένα τέτοιο παιχνίδι. Αλλά πίστεψέ με ότι η εικόνα μερικών γερασμένων Γάλλων να παίζουν Boules (Μπόυλ) κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία ενός χωριού δεν συγκρίνεται με τίποτα με την εικόνα μερικών Ελλήνων παππούδων που στριμώχνονται στο καφενείο παρακολουθώντας στην τηλεόραση κάποιο ρεπορτάζ που κάποιοι ψάχνουν ?κάποιον.
Ειλικρινά το θεωρώ ιδανική εικόνα στις παραλίες, τις πλατείες και τις αλάνες της Ελλάδας να βλέπεις νέους ή ηλικιωμένους να στήνουν τον δικό τους χώρο για boules αντί να την βγάζουν μόνο σε τραπεζάκια παίζοντας τάβλι ή σε καρέκλες πίνοντας τον ελληνικό ?.φραπέ?!!!
Και έχω δει δεκάδες φορές τους Ιταλούς (πρόσφατα με το πρόγραμμα Comenius) όπου συμμετείχε και το σχολείο μας (2009 ? 2011) να παίζουν “Bocce” (έτσι το λένε στην Ιταλία το παιχνίδι) από τον Βορρά μέχρι τη Σικελία. Θα παίξουν και χαρτιά, κάποιοι θα παίξουν και τάβλι. Αλλά σε κάθε πόλη της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κροατίας θα δεις μερικούς ωραίους τύπους να στήνουν τον δικό τους χώρο για παιχνίδι.
Ένα παιχνίδι που δεν το σταματά κανείς. Ακόμα και οι Ρωμαϊκές λεγεώνες.
καλά το θυμόμουν ότι κάπου στο Asterix είχε παιχτεί κάτι με (boules)
Έτσι ονομάζουν οι Γάλλοι μία κατηγορία παιχνιδιών με μπάλες. Με μεταλλικές για την ακρίβεια μπάλες οι οποίες πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος και βάρος. Διάμετρος από 70.5 μέχρι 80 mm και βάρος από 650 μέχρι 800 γραμμάρια.
Αυτά σκεφτόταν η συνάδελφος ειδικής αγωγής κα Κατερίνα Μπλέτσα, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία και παρακολουθούσαμε μαζί πριν από λίγο καιρό μια ημερίδα παρουσίασης για το παιχνίδι (bocce) στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) στα Τρίκαλα, καταφέραμε να το φέρουμε και να το παρουσιάσουμε στο σχολείο μας.
Οι παρουσιάσεις θα διαρκέσουν μέχρι την 8 Μαΐου όπου και θα επισκεφτούμε το (Τ.Ε.Φ.Α.Α) με τους μαθητές της ΣΤ τάξης για την τελική παρουσίαση και την συμμετοχή των μαθητών σε αγώνες αυτού του αθλήματος.
Είναι ένα παιχνίδι παλιό…
Το Bocce (ΜΠΟΤΣΕ) παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα – στόχο που καλείται “jack”. Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή -εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή- με μία βοηθητική συσκευή. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα – στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι νικητής στο τέλος του αγώνα.
Ο αριθμός των γύρων και οι μπάλες έχει στη διάθεσή της κάθε ομάδα εξαρτώνται από των αριθμό των συμμετεχόντων. Στο ατομικό παιχνίδι υπάρχουν 4 γύροι, και ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 6 μπάλες. Στο παιχνίδι με ζευγάρια, οι γύροι παραμένουν τέσσερις ενώ ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 3 μπάλες ανά γύρο. Όταν αγωνίζονται ομάδες των τριών, το παιχνίδι αποτελείται από έξι γύρους, ενώ κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 2 μπάλες.
[slideshow id=97][nggallery id=97]