Θεσσαλονίκη Μάϊος 2015
Πριν από λίγες ημέρες οι τάξεις ΣΤ1 ΚΑΙ ΣΤ2 επισκεφτήκαν την όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης. Μετά από μια ευχάριστη διαδρομή φράσαμε στον προορισμό μας. Πρώτα επισκεφτήκαμε το Πλανητάριο. Εκεί είδαμε δύο εξαιρετικές παρουσιάσεις σε 3D και ενημερωθήκαμε για τον ΄΄Μηχανισμό των Αντικυθήρων, και για έντομα υστέρα πήγαμε στο εμπορικό κέντρο ??Mediterranian Cosmos ?. Εκεί κάναμε μια τρίωρη περίπου στάση για φαγητό και για διάφορες αγορές. Αργότερα πήγαμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην παραλία, όπου βγάλαμε διάφορες φωτογραφίες και ξεκουραστήκαμε. Στο τέλος της εκδρομής κάναμε μια μικρή στάση στους Νέους Πόρους, όπου φάγαμε παγωτό, παίξαμε στην παραλία και βγάλαμε φωτογραφίες. Η εκδρομή αυτή θα μας μείνει αξέχαστη και ελπίζουμε τα υπόλοιπα τμήματα να έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης.
Παπαβασιλείου Μερόπη και Χουτέα Μιχαέλα ΣΤ2
Πλανητάριο
Τι είναι ένα Πλανητάριο
Η αστρονομία είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες. Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος προσπαθούσε να αναπαραστήσει τον νυχτερινό έναστρο ουρανό, έτσι ώστε να μπορέσει να μελετήσει και να κατανοήσει το ρόλο που έπαιξε ο πλανήτης μας, στη δημιουργία του κόσμου και το πώς συνέβη αυτό. Σήμερα, σε διάφορες πόλεις του κόσμου, άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται το τοπικό πλανητάριο σε μουσεία, ή ακόμη και σχολεία. Διάσημα ονόματα όπως ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Νιούτον και ο Χέρσελ συνέβαλαν σημαντικά στο να έχουμε απαντήσεις για τον νυχτερινό ουρανό.
Τα πλανητάρια είναι ειδικές αίθουσες, στις οποίες παρουσιάζονται σύντομα εικονικά ταξίδια στο διάστημα με τη χρήση συστημάτων προβολής αστρικών σωμάτων σε ημισφαιρικές θολωτές επιφάνειες, που λειτουργούν ως οθόνες προβολής.
Το «NOESIS» είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων (IPS) από το 1998. Στελέχη του Κέντρου παρακολουθούν σχετικά συνέδρια και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα τεκταινόμενα στο διεθνή χώρο. Κατά την περίοδο 1999 ? 2002, με τη συνδρομή ξένων συμβούλων με μακρά εμπειρία στο χώρο των πλανηταρίων και πληθώρα δεδομένων και στοιχείων, μελετήθηκε και σχεδιάσθηκε το πλήρως ψηφιακό Πλανητάριο του «NOESIS» και προσδιορίστηκαν τα τεχνικά και λειτουργικά του χαρακτηριστικά.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ? 3D ταινία
Περισσότερο από 21 αιώνες πριν, ένας μηχανισμός απίστευτης ευφυΐας κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Μια μηχανή ικανή να υποδείξει πώς θα είναι ο ουρανός τις επόμενες δεκαετίες, τη θέση του ήλιου και της σελήνης, τις φάσεις της τελευταίας και τις εκλείψεις. Αυτή η απίστευτη εφεύρεση βυθίστηκε στη θάλασσα και ξεχάστηκε εκεί για 2 χιλιάδες χρόνια.
H 3D ταινία που προβάλλεται στο Κοσμοθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ελβετού ωρολογοποιού Hubblot με τον παραγωγό ταινιών Philippe Nicolet. Αποτελεί μια απόδοση τιμής στο μηχανισμό αυτό, γνωστό ως Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ή αλλιώς τον «πρώτο υπολογιστή» στον κόσμο. Η ανακατασκευή του μηχανισμού άλλωστε αποτελεί κεντρικό έκθεμα της μόνιμης έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του ΝΟΗΣΙΣ.
Θραύσματα του Μηχανισμού ανακαλύφθηκαν το 1901 από σφουγγαράδες κοντά στο νησί Αντικύθηρα. Από τότε εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στην Ελλάδα.
Bugs 3D! Περιπέτεια στο τροπικό δάσος
Γνωρίσαμε τη συναρπαστική ζωή των εντόμων, με μοναδικές εικόνες μεθυμένες μέχρι και 250.000 φορές!
Περιπλανηθήκαμε σε ένα κόσμο όπου ένα φύλλο ζυγίζει όσο ένα αυτοκίνητο και μία μόνο σταγόνα βροχής ξεδιψά τη μεγαλύτερη δίψα!
Γυρισμένο στη ζούγκλα του Βόρνεο και σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο, όπου δημιουργήθηκε ακριβές αντίγραφο του μικρόκοσμου ενός τροπικού δάσους για τα πολύ κοντινά πλάνα, το φιλμ αποτυπώνει τη ζωή στη φύση μέσα από τα μάτια των εντόμων.
Παρακολουθήσαμε τον κύκλο ζωής 2 διαφορετικών ειδών εντόμων, της Papilio και της Hierodula, από τη γέννησή τους μέχρι τη στιγμή που αναπόφευκτα οι διαδρομές τους θα συναντηθούν.
Είδαμε επίσης και άλλα είδη όπως σκαθάρια, σκορπιούς, ταραντούλες, βατράχια και νυχτερίδες….!!!
[slideshow id=102] [nggallery id=102]