“Το φως της σκιάς”

ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ
Μία ιστορική αναδρομή, πάνω στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

Πόσες φορές δεν παίξαμε με τη σκιά μας, που μια μεγαλώνει και μια μικραίνει! Πόσες φορές δεν την κυνηγήσαμε, δεν τρέξαμε να την ξεπεράσουμε, δεν κοντοσταθήκαμε να μην την πατήσουμε, δεν κρυφτήκαμε από το φως, για να σταματήσει να μας παρακολουθεί!… Ποιος τη γεννάει τη σκιά μας;

ΤΟ ΦΩΣ. Οταν έχουμε φως, έχουμε και σκιά.Το φως είναι η πηγή της δημιουργίας, της ύπαρξής μας. Πρώτα ο ήλιος, και μετά η φωτιά. Σήμερα στο παιχνίδι με τη σκιά, βοηθάνε και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες. Τόσο παλιά είναι η ύπαρξη της σκιάς. Μαζί με την γέννηση του ήλιου.
– Η σκιά, εξαρτάται πάντα από το φως, και την παρουσία μιας τρισδιάστατης ύπαρξης, έμψυχης ή άψυχης.
– Πολλές θρησκείες, έδωσαν θρησκευτική σημασία στη σκιά. Το βασίλειο των σκιών, δεν είναι παρά ένα συνώνυμο, για το βασίλειο των νεκρών, ενώ ονομάζουν τους πεθαμένους «σκιές του παρελθόντος», και αναφέρονται στις σκιές των νεκρών που περιφέρονται κυρίως τη νύχτα, έξω, ή μέσα σ` ερειπωμένα σπίτια.
– Το πέσιμο της σκιάς, και η αλλαγή διαστάσεων, σύμφωνα με τη θέση του ήλιου, κρύβει μία … μαγική διφορούμενη έννοια. Σ` ορισμένα κράτη της Αφρικής, το μεσημέρι θεωρείται η πιο …δαιμονική ώρα, μιας και ο ήλιος είναι κατακόρυφος, εξαφανίζοντας τέλεια τις σκιές.
– Να γιατί το Θέατρο Σκιών, έχει τόσο παλιές ρίζες, που xάνονται στα βάθη των αιώνων, και οι πηγές δημιουργίας του τόσο σκοτεινές, όσο σκοτεινή είναι και η σκιά.

Έλαβαν μέρος οι μαθητές της ΣΤ? τάξης σε τρία μέρη

Α)Θεατρικό δρώμενο σύχρονης και παλιάς εποχής
Β)Ιστορία του θεάτρου σκιών και Καραγκιόζη
Γ)Ο καραγκιόζης διασκεδαστής (σενάριο Γιάννης Μόκιας)

Σκηνοθεσία ? Θεατρική διδασκαλεία / Κείμενα / Επιμέλεια : Κατερίνα Τίγκα
Σκηνικά ? κοστούμια ? Εικαστική Επιμέλεια / Φιγούρες : Μάνος Αναστασίου
Διδασκαλεία χορού : Φωτεινή Τσαρουχά
Επιμέλεια ήχου εικόνας ? video: Δημήτρης Λαρίσης
Τεχνική Υποστήριξη : Ειρήνη Βαβρίτσα / Ελένη Γκόγκου

[slideshow id=104][nggallery id=104]

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο