“Λαζαρίνες 2014”

“Λαζαρίνες 2014”

“ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια…” πανελλήνια πρωτοτυπία ή έστω, από τις λίγες περιοχές στη χώρα, όπου οι μικρές  «Λαζαρίνες» και σήμερα ετοίμασαν τα καλαθάκια τους, το έθιμο αυτό τηρήθηκε και φέτος?!!!

Η αναβίωση σκοπό έχει τη συνέχιση και διάδοση στα παιδιά των εθίμων της εορτής του Λαζάρου. Οι Λαζαρίνες συμμετέχουν είτε ατομικά, είτε ομαδικά έχοντας καλάθια κατασκευασμένα με φυσικά υλικά και στολισμένα με φυσικά λουλούδια και τραγουδώντας ένα από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής. Σε όλα τα παιδιά προσφέρονται τα παραδοσιακά φιλέματα (καρύδια, αυγά, ξερά σύκα, καραμέλες),       λαζαράκια(ψωμένια ανθρώπινα ομοιώματα) και ενθύμια συμμετοχής.

Τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια , οι Λαζαρίνες….
Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα στην “καρδιά” της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει, συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης.

Θα βραβευθούν τα τρία ωραιότερα καλάθια, τα τρία σπανιότερα- παραδοσιακά τραγούδια και οι τρεις καλύτερες συνολικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι).

Το σχολείο μας πήρε και φέτος μέρος ..όπως και κάθε χρόνο, το έθιμο φέτος πλαισιώθηκε από τα κορίτσια της Γ2 τάξης, και με την δασκάλα τους κα Καραβέντζα Πόπη με όμορφα και σπάνια κάλαντα.. ένα μικρό όμορφο δρώμενο το όποιο πήρε για την ώρα πολύ καλές κριτικές από την επιτροπή πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων ..!!!

Μετά τον διαγωνισμό και τα όμορφα κάλαντα τα όποια ..<<είπαν>>.. στο πνευματικό κέντρο με την παρουσία και των άλλων δημοτικών σχολείων ..της πόλης  είπαν και τα κάλαντα στην πόλη σε καταστήματα, φορείς και οργανισμούς της πόλης ?..Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων ..και του χρόνου με υγεία ?..!!!!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν: Βάσω Κάκλα Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Α΄/θμιας και Β΄/μιας, Έφη Ζαρίφη Δημοτική Σύμβουλος,  Αρετή Αναγνωστιάδη Μοράκη μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ, κ. Ρόρα Πανουργιά Παπαναστασίου μέλος Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν: Βάσω Κάκλα Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Α΄/θμιας και Β΄/μιας, Έφη Ζαρίφη Δημοτική Σύμβουλος,  Αρετή Αναγνωστιάδη Μοράκη μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ, κ. Ρόρα Πανουργιά Παπαναστασίου μέλος Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ.

OMΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Μεγάλο βραβείο

4ο και 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων, Α΄ Τάξη 26ου Δημ. Σχολ. Τρικάλων, ΣΤ΄ Τάξη 17ουΔημ. Σχολ. Τρικάλων,

Συνολική παρουσίαση

Γ2 Τάξη 2ου Δημ. Σχολ. Τρικάλων,                                                                    Παιδικός Σταθμός Διαλεχτού, Παιδικός Σταθμός «Ζωγραφιά»

Τραγούδι

1ο  βραβείο

Ευαγγελία Γαντζούλα, Ευδοκία Ζούζουλα, Κων/νιά Κωστοπούλου

 2ο βραβείο

Από το 2ο Δημοτικό Σχολειο Τρικάλων : Δήμητρα Διαμουσάρη, Βασιλική Ζάμπρα, Χριστίνα Ευσταθίου, Μυσίνη Καλαντζή, Παρασκευή Τσιάμη 

 3ο  βραβείο

Αθανασία Μουζιούρα, Ευαγγελία Νάστα, Αίθρα Ταμήλου Κων/νιά Φατλέ

[slideshow id=52] [nggallery id=52]

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο