Erasmus+ Επίσκεψη στο Skarhamn της Σουηδίας

Πρόγραμμα Erasmus

3η επίσκεψη στο Skarhamn της Σουηδίας

 

?We all live in the same world-let`s care for it and for us?. Αυτή ήταν η αφορμή για να συμμετέχει ενεργά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων στο Πρόγραμμα Erasmus+. Πρεσβεύοντας το «Νους υγιής εν σώματι υγιής» οι εκπαιδευτικοί Γεωργία Αναγνωστοπούλου(ΠΕ06), Ειρήνη Βαβρίτσα (ΠΕ70) και Χρύσα Σκανδάλη (ΠΕ70) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σουηδία και συγκεκριμένα στο πανέμορφο νησί του Tjorn από 22 έως και 26 Μαΐου.  Στην αποστολή συμμετείχαν και 4 μαθητές (Μικαέλα Ελέζι , Κων/νος Κουτσαμπελούλης, Μαρίλια Μπάνου από Στ΄τάξη και Οδυσσέας Κασούμης από Ε΄τάξη)που φιλοξενήθηκαν από αντίστοιχες οικογένειες μαθητών του  Fridas Hage?s school.

Το πρόγραμμα όπως ήταν αναμενόμενο επικεντρώθηκε στην αξία της υγιεινής διατροφής και άσκησης. Οι εκπαιδευτικοί των 4 χωρών (Ελλάδα, Σουηδία, Γερμανία και Πολωνία) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα προσπάθησαν να συνδυάσουν το παιχνίδι και τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν αθλοπαιδιές καλλιεργώντας την ευγενή άμιλλα μεταξύ των μαθητών. Συγχρόνως , μαθητές και εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δομή και το περιεχόμενο του σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος . Οι μαθητές με άψογα αγγλικά συζήτησαν , αντάλλαξαν απόψεις, έπαιξαν , χόρεψαν με συνομηλίκους τους.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού , αν και απαιτητικό , ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα:

1η ημέρα: Με ενδιάμεση στάση στο Μόναχο έγινε η πρώτη γνωριμία των μαθητών με τις οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν. Οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο υπαίθριο πάρκο γλυπτών Pilane ένα από τα 10 καλύτερα της Ευρώπης.

2η ημέρα: Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, παρακολούθηση παράστασης από τους μαθητές του εκεί σχολείου με θέμα τα σουηδικά έθιμα και παραδόσεις, αθλοπαιδιές. Αργά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Nordic Watercolour Museum στο πανέμορφο λιμάνι του Skarrhamn. Με το πέρας της ξενάγησης στους πίνακες του Mats Gustafson υλοποιήθηκε δια δραστικό εργαστήρι για όλους. Η μέρα τέλειωσε δοκιμάζοντας γεύσεις στο international dinner.

3η ημέρα: Παρακολούθηση μαθημάτων ?ανταλλαγή απόψεων. Το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και μαθητές ταξίδεψαν για ένα δίωρο με το παλιό ξύλινο ιστιοφόρο Atene στις δαντελωτές ακτές  των σουηδικών φιορδ. Η μέρα έκλεισε με φαγητό και διασκέδαση για όλους.

4η ημέρα: Ταξίδι στο Gothenburg. Ξενάγηση στο Universeum που τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους καρχαρίες, κροκόδειλους και τα είδη φιδιών. Ακολούθησε εν πλω ξενάγηση στα κυριότερα αξιοθέατα  της πόλης.

5η ημέρα: αναχώρηση

Όλοι μας , παιδιά και μεγάλοι, είδαμε τον ήλιο να ανατέλλει στις 5 το πρωί και να δύει μετά τις 10 το βράδυ. Απολαύσαμε τη διαφορετικότητα του σκανδιναβικού  τοπίου. Τα απέραντα καταπράσινα λιβάδια στολισμένα με πανέμορφα ξύλινα σπίτια με τις χαρακτηριστικές κεκλιμένες σκεπές. Ακούσαμε τα κύματα να σκάνε στους σμιλεμένους βράχους της βόρειας θάλασσας .

Η μαγευτική Σουηδία απέδειξε πως η έννοια της φιλοξενίας δεν είναι προνόμιο ενός έθνους, αλλά των ίδιων των ανθρώπων. Αυτή τη φορά είναι τα Τρίκαλα που θα είναι η πόλη φιλοξενίας. Στις 25 Σεπτεμβρίου το σχολείο μας θα «ανοίξει» την αγκαλιά του στην Ευρώπη.

Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία σας περιμένουμε!

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις