Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας

 

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, σε συνεργασία με Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και με σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα αλλά και Δήμους, υλοποίησε δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» στην Ομπρέλα Ζογγολόπουλου στις 6 Μαρτίου 2024, ημέρα που έχει καθιερωθεί από το υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λ.π.

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

Στο πλαίσιο της δράσης, κατά τη μετάβασή τους από το σχολείο στο κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, οι μαθητές/τριες της Ε’ ταξης που συμμετείχαν στη δράση φορούσαν μάσκες που απεικόνιζαν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού και αναπαριστούσαν μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Στις 11.00, οι μαθητές/τριες έσπασαν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές.

Η υλοποίηση της δράσης σε κεντρικό σημείο της πόλης αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δράσεις με προβολή βίντεο και ενημερωτικές ομιλίες στο χώρο του σχολείου για τους υπόλοιπους μαθητές στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Για να κάνετε λήψη του δελτίου τύπου σχετικά με τη δράση «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας», πατήστε  εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις