Εορτή 28ης Οκτωβρίου 13

28η  Οκτωβρίου

Οκτώβριος 2013

Στη φετινή γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 2013 συμμετείχαν τρία τμήματα της πέμπτης (Ε?) τάξης του 2ου Δ. Σ. Τρικάλων.

Την πορεία της γιορτής καθόρισε το χρονικό. Γύρω απ?αυτό, και προσαρμοσμένα ανάλογα, ακούστηκαν ποιήματα, μαρτυρίες, παίχτηκαν θεατρικά συνοδευόμενα  απ?τη χορωδία του σχολείου. Ταυτόχρονα έγινε video λήψη της γιορτής και παρουσίαση φωτογραφιών και ντοκουμέντων στο video – wall.

Θεωρήθηκε σωστό η έναρξή της να γίνει με τον «Ελληνικό Όρθρο» του Σεφέρη.           Ένα  απόσπασμα που θα  προετοίμαζε συγκινησιακά μικρούς και μεγάλους.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο τορπιλισμός της «Έλλης», παρουσιάστηκε η αφορμή του Β? παγκοσμίου πολέμου, συνοδευόμενος από αναγνώσματα σχετικά και μαρτυρίες. Με τα θεατρικά, που παρουσιάστηκαν από τους μαθητές του Ε1 με τίτλο   «Εμπρός να σώσουμε την  πατρίδα μας» και «Δύο γράμματα», έγινε εισαγωγή της πορείας των Ελλήνων φαντάρων στο μέτωπο. Ακούστηκε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη, αφού δεν μπορούσε να λείψει ο μοναδικός αυτός ποιητής  από μια  τέτοια επέτειο.

Το έντονο συγκινησιακό κλίμα εκτονώθηκε για λίγο με ένα θεατρικό απ? τους  μαθητές  του Ε3 με τίτλο «Γιατί παππού πολέμησες την 28η Οκτωβρίου 1940».                                    Η ζωντάνια, η αγνότητα και ο αυθορμητισμός των μικρών παιδιών πέρασε μηνύματα ανθρωπισμού και φιλοπατρίας με ευχάριστο και  διασκεδαστικό  τρόπο.

Η συναισθηματική κορύφωση επιτεύχθηκε με ντοκουμέντα από τον βομβαρδισμό της πόλης των Τρικάλων. Συνοδεύτηκε από το θεατρικό δρώμενο των μαθητών του Ε2         με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μοιράζεται» περνώντας μηνύματα δικαιοσύνης, ελευθερίας, ισότητας, αδελφοσύνης.

Τέλος, αποδόθηκε φόρος τιμής στους νεκρούς του πολέμου και τραγουδήθηκε απ? όλους  ο Εθνικός  μας  Ύμνος.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δεν γινόταν αναφορά στους συναδέλφους που συνέβαλαν καθοριστικά στην  οργάνωση και παρουσίαση της γιορτής. Η μουσικός μας, κ. Γεωργία  Κοντοκώστα, συνέδεσε με μοναδικό τρόπο τα μουσικά κομμάτια με το χρονικό και τις μαρτυρίες και έκανε ιδιαίτερα χαρακτηριστική την εμφάνιση της χορωδίας. Τη θεατρική επιμέλεια  ανέλαβε η θεατρολόγος μας, κ. Ιωάννα Κίσσα, με μοναδική σχολαστικότητα και λεπτομερειακή δουλειά. Ο κ. Μάνος Αναστασίου, που αδιαμφισβήτητα βοήθησε ενδυματολογικά  τα παιδιά  και έβαλε  την δική του εικαστική  πινελιά στο σκηνικό. Πολύπλευρη  και  καθοριστική  ήταν η συμβουλή του κ. Δ. Λαρίση, που κάλυψε με ήχο και εικόνα   και φωτογραφικά τη γιορτή και είχε αναλάβει  εξ?ολοκλήρου την τεχνική της υποστήριξη. Τέλος, οι συνάδελφοι  των τριών τμημάτων της πέμπτης τάξης  κ. Μ. Παπαλεξανδρή, η κ. Π. Συμιρδάνη  και η κ. Μ . Λαμπρινού , που με ιδιαίτερη αγάπη και ενθουσιασμό προσπάθησαν να δώσουν στην επέτειο της           28η Οκτωβρίου το ύφος και τη θέση που της αρμόζει…!!!

[slideshow id=36][nggallery id=36]

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο